16 Octubre 2009

Capítol II

Posted in Uncategorized a 10:38 am per 15minutsdefama

Bueno ja li estic pillant el truquillo a això de tenir un blog i en aquest segon post parlaré sobre un vídeo que vaig veure en una classe. Parlava sobre els mitjans interactius i s’ intitulatva “We are the machine” ( nosaltres som la màquina) per màquina entenent Internet. Y està clar que gran part del contingut Internet ve de nosaltres mateixos (els internautes) que al mateix temps ens ocupem d’ordenar i de classificar tota la informació existent mitjançant les nostres recerques.

Relacionada amb aquest tema una notícia en El Periodico del 02.09.2009 parlava de que 2 de cada 3 internautes no distingeixen el rumor de la noticia veraç. Per segon any , l’Associació de Internautes ha presentat un estudi sobre la difusió de rumors en internet que posa de manifest que quasi el 70 % dels internautes espanyols són incapaços de distingir una noticia falsa i una veraç. No hi ha una formula exacta per diferenciar la informació certa del rumor, però el 33% dels internautes coincideixen en senyalar que la clau es que la font d’informació estigui identificada. A més a més el 21% dels enquestats diuen que la incorporació de dades d’un estudi dona major veracitat a la informació publicada. Finalment pel 12% la confiança resideix en el remitent de la informació .

Les fonts més fiables pels internautes són en aquest ordre: les versions digitals de la premsa tradicional, els diaris digitals, la radio i la televisió. Pel contrari les menys fiables pels internautes són els fòrums amb un 55% seguits pels blogs (19%). També pel que fa principals canals de propagació i difusió de les informacions falses trobem els fòrums amb un 36% i el correu electrònic (32%).

¿Per què creuen els internautes que es generen les notícies falses en la xarxa? En primer lloc el 46% dóna la culpa a la voluntat de generar alarma social entre la població, en segon lloc un 33% destaca la finalitat de empitjorar la imatge de marques competidores (des acreditació de la competència), generar bases de dates amb el 32% de les respostes i transmissió de virus amb el 21%.

Està clar que molts ja ens hem acostumat a rebre aquestes notícies falses en forma de mail i molts cops ni les obrim. ¿Però que passa en casos com el de la web “meneame.com”?. Aquí els internautes voten les “notícies” que més els ha interessat. Per tant es barregen informacions de diaris amb aportacions o denuncies fetes per bloggers sense aportar cap mena de dates o informació contrastada. Al barrejar els dos tipus d’informació la credibilitat dels diaris s’expandeix també a les informacions dels bloggers. Llavors la pregunta és : fins a quin punt és adequat deixar que tothom jugui a ser periodista. He de reconèixer que molts cops miro aquesta web i em resulta difícil estar segura de la veracitat del que es diu, per aquest motiu també crec que no haurien de deixar que es publiques qualsevol cosa en la seva web sense abans haver-la revisat.

Internet es de tots i per tant hauríem de tenir cura amb la informació que publiquem i també ser una mica crítics amb tota la informació que ens arriba.

Deixa un comentari